preskoči na sadržaj
 

MEĐUNARODNA SURADNJA S FRANCUSKOM

DVOMJESEČNA RAZMJENA S GIMNAZIJOM  CHARLES-FRANÇOIS LEBRUN 

U okviru međunarodne suradnje s Francuskom učenici dvojezičnog hrvatsko-francuskog programa IV. gimnazije imaju mogućnost provesti najmanje dva mjeseca u gimnaziji Charles-François Lebrun  u gradu Coutances u Normandiji. U partnerskoj gimnaziji u Normandiji  naši učenici na razmjeni pohađaju redovitu nastavu na francuskom jeziku zajedno s francuskim gimnazijalcima, borave u obiteljima koje imaju učenike njihove dobi i hrane se u obiteljima i školskoj kantini. Na razmjenu na početku školske godine odlazi nekoliko učenika dvojezičnog programa, najčešće 3. razreda te bivaju uključeni u predzadnji razred francuske gimnazije, classe de Première, smjer Littéraire koji najviše odgovara programu hrvatskih jezičnih gimnazija. Sudjeluju i u svim drugim školskim i izvannastavnim aktivnostima (izletima, putovanjima, projektima) u kojima sudjeluju i francuski učenici. Kroz ove raznolike aktivnosti naši učenici dobro upoznaju francuski školski sustav, njihov način rada i metode učenja i poučavanja, što im u daljenjem školovanju i životu osigurava dragocjena iskustva i znanja. 

U obiteljima u kojima borave hrvatski učenici imaju priliku uz jezik dobro upoznati i francusku kulturu, tradiciji i svakodnevni život.Tijekom boravka kontinuirano se prati boravak i napredak i rad naših učenica u francuskoj školi o čemu škola domaćin redovito šalje izvješća. Nakon povratka u IV. gimnaziju učenicima se mogu priznati i neke ocjene i radovi koje su izradili iz istih ili sličnih predmeta u Francuskoj. Ova razmjena provodi se na principu reciprociteta. 

Francuski učenici domaćini dolaze na uzvratni posjet u IV. gimnaziju tijekom proljetnih praznika u Francuskoj te borave oko dva tjedna u obiteljima naših učenika koji su putovali u Normandiji. Tijekom boravka u Zagrebu nekoliko dana dolaze na nastavu u našu školu te sa svojim novim obiteljima  upoznaju  kulturne, prirodne i povijesne ljepote Zagreba i Hrvatske.  

Prvu put na dvomjesečnu razmjenu u Normandiju u rujnu 2016. godine putovale su Klara Miholić i Marija Čejka, tada učenice 3. e razreda. Provele su dva mjeseca u francuskoj školi i obiteljima,  a francuske učenice su u njihovim obiteljima u Zagrebu provele dva tjedana u  travnju 2017. godine.Krajem kolovoza 2017. na razmjenu su otišle Ivana Matić, učenica 3. e i Eva Kolbas, učenica 2. e razreda.  U proljeće 2018. one će na dva tjedna ugostiti svoje domaćice iz Coutancesa.
 


Osim  usavršavanja jezično-komunikacijskih kompetencija na francuskom jeziku, ove razmjene rađaju i divna neraskidiva prijateljstva i učvršćuju veze dviju škola, gradova i država. 

Suradnja IV. gimnazije s gimnazijom Charles-François Lebrun traje od 2012. godine. Najprije se suradnja odvijala kroz projekt Staze sjećanja i  sudjelovanje učenika dvojezičnog programa IV. gimnazije na povijesnim konferencijama i susretima Tjedni sjećanja koji su se svake dvije godine održavali u Couteancesu u Normandiji.
Za sudjelovanje u ovom razmjeni biraju se  najmotiviraniji i najbolji učenici, a interes i hrvaskih i francuskih učenika je svake godine sve veći.  

O boravku Klare Miholić i Marije Čejke u Francuskoj na sljedećej poveznici možete pročitati u tekstu objavljenom u lokalnim novinama: http://www.lycee-lebrun.fr/?p=2339, a tekst o boravku Eve Kolbas i Ivane Matić možete pročitati na sljedećoj poveznici: Tekst o boravku Eve i Ivane.pdf

Spomenka Šabić, prof.

Informacije

Korisni linkovi

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 4. 2020.

Ukupno: 180295
Ovaj mjesec: 4844
Ovaj tjedan: 581
Danas: 213

Tražilica


preskoči na navigaciju