preskoči na sadržaj
 

Naivno slikarstvo povezuje naše i francuske gimnazijalce

RAZMJENA UČENIKA IV. GIMNAZIJE
I GIMNAZIJE JANSON DE SAILLY IZ PARIZA

Naivno slikarstvo povezuje naše i francuske gimnazijalce

Od 15. do 21. listopada  u sklopu međunarodne suradnje i razmjene  u IV. gimnaziji boravilo je deset učenika i dvije profesorice najveće i jedne od najprestižnijih francuskih gimnazija, gimnazije Janson de Sailly iz Pariza. Bila je to prva etapa našeg zajedničkog projekta Zajednička hrvatsko-francuska kulturna baština: od Rousseaua do Rabuzina.

 

Deset pariških gimnazijalaca su  tjedan dana boravili u obiteljima naših učenika dvojezičnog hrvatskog-francuskog 2.e, 3. e i 4.e razreda te smo zajedno, u suradnji s Hrvatskim muzejom naivne umjetnosti, otkrivali ljepote I bogatstvo hrvatskog naivnog slikarstva, upoznali tehniku slikanja karakterističnu za Hlebinsku školu, slikanje na staklu te uz pedoško vodstvo slikara Ivana Andrašića u HMNU-u naslikali vlastite slike na staklu.

Predzadnjeg dana boravka parižana u Zagrebu, 20. listopada, hrvatski i francuski gimnazijalci zajedno, opisivali su svoje likovne radove  tekstovima na hrvatskom i francuskom jeziku te smo u Medijateci francuskog instituta priredili svečano otvaranje izložbe njihovih radova i prezentaciju projekta.

Ovom događaju u petak  20. listopada nazočili su i francuska veleposlanica Corinne Meunier,  savjetnik za kulturnu suradnju franuskog veleposlastva Guillaume Colin te attaše za jezičnu i obrazovnu suradnju , gospođa Martine Manavella.

Tijekom tjedan dana provedenih u Zagrebu naši učenici i njihovi pariški gosti upoznali brojne su kulturne i povijesne znamenitosti grada Zagreba, posjetili Modernu galeriju, Hrvatski muzej naivne umjetnosti i Hrvatski glazbeni zavod te su putovali i na izlet u Šibenik gdje su, uz vodiča na francuskom jeziku, upoznali brojne  ljepote ovog grada. 

Pariški gosti su boravi i na nastavi u IV. gimnaziji, na satovima likovne umjetnosti na engleskom i francuskom jeziku,  na satu povijesti na francuskom jeziku te na satovima engleskog, njemačkog i francuskog jezika.

Puni prekrasnih dojmova i obogaćenim novim znanjima i prijateljstvima učenici i profesori iz Pariza vratili su se u svoj grad 21. listopada.

 U ovom projektu sudjeluju Lara Ćatić i Lea Damjana Milivojević iz 2.e, Franka Kovačić, Dan Lou Dautović, Marta Helen Ljubičić i Ivana Jakopec iz 3. E i Marta Mršić, Bianka Crnković, Marija Čejka, Klara Miholić i Lucija Vuletić-Antić iz 4. e, te profesorice Petra Curkov Ćurčija i Spomenka Šabić.

Na drugu etapu ove međunarodne razmjene i projekta 10 učenika i dvije profesorice putuju u Pariz od 18. do 25. ožujka 2018. godine.

Spomenka Šabić, prof. 

Informacije

Korisni linkovi

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 4. 2020.

Ukupno: 180301
Ovaj mjesec: 4850
Ovaj tjedan: 587
Danas: 1

Tražilica


preskoči na navigaciju