preskoči na sadržaj
 
 

Hrvatska gimnazija Miroslav Krleža, PEČUH, Mađarska

Projekt međunarodne razmjene s hrvatskom gimnazijom „Miroslava Krleže“ u Pečuhu traje već dva desetljeća. U programu sudjeluju obično učenici drugih i trećih razreda na način da udome na pet dana jednog vršnjaka iz Mađarske.  K nama svake godine u jesen dolazi jedanaesti razred (treći srednje, po našem sustavu) i bude oko 25 učenika. Za njih se organizira posjet muzejima, kazališnim predstavama, jednodnevni izlet do hrvatske obale, ali i boravak na nastavi na nekim od predmeta. Uzvratni posjet naših đaka u Pečuh bude u proljeće u trajanju od tri dana, od petka do subote. Naš boravak je u učeničkom domu koji je u sklopu hrvatske škole. Domaćini  za naše učenike također pripreme zanimljiv program: muzeji, obilazak grada, adrenalinski park ili toplice i sl. Izvrsno nas hrane u restoranu koji je u sklopu doma. Iz tehničkih razloga naši učenici ne stignu iskusiti nastavu u tamošnjoj školi, ali učenici stignu razmijeniti svoja iskustva kroz druženje u izvannastavnim aktivnostima. Neka prijateljstva se nastave i nakon realiziranog programa. Svaka generacija donosi nove priče i obogaćuje ovu dugotrajnu suradnju koju svakako nastavljamo i dalje.

Marina Vrdoljak, prof.

 

Gosti iz Pečuha

U okviru dugogodišnje međunarodne suradnje IV. gimnazije i Hrvatske gimnazije Miroslav Krleža iz Pečuha od 23. do 27. listopada ugostili smo 27 učenika i dvoje njihovih profesora.

Nakon što su autobusom stigli pred zgradu naše škole oko 13 sati u ponedjeljak, ravnateljica im je poželjela dobrodošlicu. Gosti su dobili poklon-vrećice s kartom grada Zagreba, kartama za gradski prijevoz i drugim sitnicama. Nakon dobrodošlice smješteni su u obitelji učenika domaćina.

U utorak ujutro razgledali su zagrebačku katedralu, muzej Blaženog Alojzija Stepinca i riznicu zagrebačke katedrale. Zatim su prošetali po Gradecu te saznali o mnogim povijesnim zgradama koje se tamo nalaze. Sljedećeg dana krenuli su prema Rijeci. Iz autobusa razgledali su Rijeku te su posjetili crkvu Gospe Trsatske, jedno od najstarijih hrvatskih marijanskih svetišta, i trsatske zidine. Razgledali su i Opatiju te su se kući vratili puni dojmova.

Prisustvovali su nastavi zajedno s učenicima domaćinima u četvrtak prva četiri sata te su nakon toga posjetili zagrebački Zoološki vrt. Za Pečuh su krenuli u petak oko 14 sati.

Nadamo se da je učenicima i njihovim profesorima tih pet dana bilo lijepo kao i nama te se veselimo posjetiti ih u Pečuhu.

Jelena Lesjak, 2. c

 

Posjet hrvatskoj gimnaziji „Miroslav Krleža“ u Pečuhu 2018.

Nakon što su prošlo polugodište ugostili učenike hrvatske gimnazije „Miroslav Krleža“, naši su učenici posjetili njihovu školu u Pečuhu na trodnevnom izletu, od 23. do 25. ožujka 2018., u pratnji troje profesora.

Prvog dana, odmah po dolasku, učenici jedanaestog (trećeg razreda srednje) razreda izveli su nam predstavu koju su bili pripremili njihovim maturantima.

Nakon ručka i smještaja po sobama u učeničkom domu u sklopu škole razgledali smo sam Pečuh.

Sljedeći dan posjetili smo jedini muzej pisanica na svijetu, muzej predmeta izrađenih od slame i Mohač gdje smo imali priliku pogledati predstavu plesnog ansambla Linđo.

Posljednji dan bio je rezerviran za šoping u obližnjem trgovačkom centru, razgled njihove škole i oproštaj od naših domaćina.

U Zagreb smo se vratili puni dojmova i lijepih iskustava, ali i pomalo umorni.

Jelena Lesjak, 2.c

 

Informacije

Korisni linkovi

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 4. 2020.

Ukupno: 180295
Ovaj mjesec: 4844
Ovaj tjedan: 581
Danas: 213

Tražilica


preskoči na navigaciju